Oralno zdravje drugih zob

Oralno zdravje nosečnice

Velikega pomena je čim hitrejše obvladovanje in zdravljenje VSEH infekcij v ustni votlini, da se le-te ne razširijo po krvnem obtoku tudi skozi posteljico v razvijajoči se plod. Le-ta je v nevarnosti v prvem trimesečju, ko se začne razvoj organov.

POMEMBNO

Opustite kajenje in pitje alkoholnih pijač. Redno in natančno si umivajte zobe. Uživajte svežo, zdravo in predvsem raznovrstno hrano. Prehranjujte se redno. Sladke pijače zamenjajte z vodo. Med nosečnostjo mnoge ženske spremenijo način prehranjevanja (kisla hrana, sladkarije), kar zagotovo slabo vpliva na zdravje zob.

Med nosečnostjo se v ženskem organizmu dogajajo velike spremembe. To so normalna, anatomska, histološka, biokemična in hormonska dogajanja, ki imajo nalogo pripraviti organizem na nosečnost in porod. Hormoni lahko med nosečnostjo dlesni naredijo mehkejše in bolj dovzetne za okužbe. Tkivo je bolj občutljivo in zlahka zakrvavi med ščetkanjem zob.

Tukaj je nekaj nasvetov:

-Pri načrtovanju nosečnosti poskrbite, da bodo vaši zobje urejeni in zdravi.

-Med nosečnostjo pojdite na vsaj dva pregleda k zobozdravniku. Povejte mu, da ste noseči in ga seznanite s spremembami.

-Zobe si umivajte nežno z mehko krtačo, najmanj dvakrat dnevno. Uporabljate lahko tudi ustno vodo, da zmanjšate količino bakterij v ustih.

-Za medzobne prostore uporabljajte zobno nitko ali medzobno ščetko.

-Po morebitnem bruhanju splaknite zobe z vodo, počakajte 20 min z umivanjem, da slina znova okrepi sklenino.