Oralno zdravje tretjih zob

Kako pravilno negovati snemne protetične nadomestke in vzdrževati ustno higieno

Brez rednega čiščenja tudi pri snemljivih zobnih protezah ne gre. Sicer umetni zobje ne morejo zboleti za kariesom kot naravni, lahko pa zobna proteza postane neprimerna, če ni čiščena redno. Prav tako lahko obloge na zobni protezi škodujejo sluznici in preostalim naravnim zobem.

1. Potrpežljivost
Potrpežljivost je v prvih dneh nošenja nove zobne proteze zelo pomembna. Pri večini pacientov traja doba navajanja samo nekaj dni, pri nekaterih malenkost dlje. Na začetku je vsaka zobna proteza zaznana kot tujek. Ustnice, jezik in ličnice potrebujejo čas, da se navadijo na nove zobe.

2. Utekalni čas
Navajanje na zobno protezo lahko pospešite s tem, da jo nosite neprestano in ne samo ob določenih urah. Svetujemo vam, da protezo nosite v prvih tednih tudi ponoči. Tako se boste prej navadili na novo stanje.

3. Izgovarjava
Na začetku lahko izgovarjava določenih besed predstavlja probleme. Redne govorne vaje so najboljši način pri premagovanju te ovire. Berite tekste počasi in na glas.

4. Prehranjevanje
Na okušanje bo vplivalo pokrivanje neba (termična izolacija). V prvih dneh vam priporočamo mehko hrano in majhne grižljaje.

5. Odtisna mesta
Če se na začetku pojavijo mesta z odtisi, naj vas to ne skrbi. Načeloma izginejo tako hitro, kot so prišla. Če bolečina ne izgine, se posvetujte z zdravnikom.

6. Lepilna sredstva
Če količina in konsistenca sline ne zadoščata, si lahko pomagate z lepilno kremo.

7. Čiščenje
Nujno je čiščenje po vsakem obroku s krtačo, čistilom in tekočo vodo.

8. Negovalna sredstva
Za čiščenje priporočamo blago čistilno sredstvo, ki ne poškoduje površine proteze.

9. Poškodovane zobne proteze
Večina poškodb nastane, ko s protezo udarimo ob trdi predmet, zato priporočamo, da jo vedno čistite nad polnim umivalnikom vode ali nad mehko brisačo. Če se nesreča kljub temu zgodi, proteze ne poskušajte popraviti (lepiti) sami, saj lahko s tem naredite nepopravljivo škodo.

10. Pregled
Tudi če proteza odlično sedi, enkrat letno obiščite zdravnika. To velja predvsem, če se je telesna teža spremenila za več kot 10 %.