Polna kovinska prevleka

Polna kovinska prevleka

Celotna prevleka je ulita iz plemenite srebro-paladijeve, zlato-paladijeve ali zlato-platinske dentalne zlitine.

Grizna površina prevleke mora biti prilagojena griznemu stiku zob antagonistov (zobje nasprotnega zobnega loka). Obraba grizne površine prevleke je možna le pri uporabi kovinske zlitine neustrezne trdote.

Zaradi kovinske barve te vrste prevlek ne ustrezajo merilom sodobne estetske stomatologije.

Te prevleke služijo za zaščito poškodovanih ali zdravljenih zob v transkaninem področju, predvsem za izdelavo namenskih prevlek za sidranje parcialnih (delnih) protez.

Prednost teh prevlek je v dolgoletnih pozitivnih kliničnih izkušnjah.


 

Fasetirana prevleka

Fasetirana prevleka

Nosilno ogrodje je ulito iz plemenitih dentalnih zlitin. Na sprednji vidni ploskvi ima prevleka izdelano faseto v naravni barvi zoba iz umetne smole ali kompozita.

Zaradi barvne fasete samo na vidni ploskvi prevleke, je pri odprtih ustih vidna kovinska barva, možne pa so tudi barvne spremembe faset. Zato te vrste prevlek ne ustrezajo merilom sodobne estetske stomatologije.

Kljub naštetemu pa neoporečno izvedene tovrstne prevleke ali mostički, omogočajo primerno fiksno protetično oskrbo zob.


 

Kovinsko porcelanska prevleka

Kovinsko porcelanska prevleka

Nosilno ogrodje kovinsko-porcelanske prevleke je lahko ulito iz stelitne (kobalt - krom zlitine z ali brez niklja) ali zlato-platinske zlitine.

Kovinsko ogrodje prevleke se natalji/sintra z dentalnim porcelanom po celi površini ogrodja, kar daje ustrezen estetski učinek zobnega nadomestka.

Tako kot pri vseh ostalih prevlekah, se morajo tudi pri izdelavi kovinsko-porcelanskih prevlek dosledno upoštevati skladnost griznih in drsnih stikov z zobmi nasprotnega zobnega loka (antagonistov). V nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe porcelanskih površin (odkrušitve) ali obrabe griznih površin nasprotnih naravnih zob ali prevlek v nasprotnem zobnem loku.

Na podlagi kliničnih izkušenj lahko rečemo, da so nosilna ogrodja iz zlato-platinskih zlitin bolj ustrezna kovinska ogrodja, da imajo daljšo življenjsko dobo, pa tudi alergije se pri njih pojavijo redkeje.


 

Polno keramična prevleka

Polno keramicna prevleka

Prevleka je v celoti izdelana iz visokokakovostne keramike. Nosilno ogrodje se oblikuje s sodobno CAD-CAM tehniko iz alumino-oksidne ali cirkon-oksidne keramike, na katero se natalji (sintra) dentalni porcelan v naravni barvi zob.

S polno keramičnimi prevlekami dosežemo dovršen estetski videz zobnega nadomestka. V primeru, da je nosilec prevleke kovinski nazidek ali implantat, se kovinska barva prekrije s plastjo neprosevne porcelanske opake oziroma se izdela ogrodje iz neprosevne keramike.

Ker je keramika sicer trda, a posledično krhka, je potrebno skrbno presoditi skladje griznih in drsnih stikov zob, če gre za prevleke, še zlasti pa mostičke večjih razponov.

V kolikor je taka izvedba tvegana, se je bolje odločiti za fasetirane ali kovinsko porcelanske prevleke ali mostičke.


Slovar strokovnih pojmov

Slovar strokovnih pojmov

  • Transkanino področje: področje ličnikov in kočnikov
  • Interkanino področje: področje sekalcev in podočnikov