Pitje alkoholnih pijač

« naprej

Kaj lahko naredite v primeru, ko ima težave zaradi alkohola član vaše družine, ki pa odklanja strokovno pomoč?

Nasvetov, ki bi bili uporabni za vse prizadete, ni mogoče sestaviti. Zato vam svetujemo, da se oglasite pri svojem osebnem zdravniku, ki vam bo svetoval, kje boste dobili ustrezno strokovno pomoč. Strokovnjaki, ki vam lahko pomagajo, delajo v psihiatričnih bolnišnicah in ambulantah, v centrih za socialno delo in drugje. Koristne nasvete pa boste dobili tudi v družinskih skupinah Al-Anon, ki delujejo pod okriljem Anonimnih alkoholikov.

ZZZS in CINDI Slovenija priporočata:

Če svojega tveganega pitja alkohola ne obvladujete ali ste odvisni, vplivate na pojav dejavnikov tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, zato se za pomoč obrnite na strokovnjake, ki v okviru javne zdravstvene službe zdravijo odvisnost od alkohola.

Ocena vašega načina pitja alkoholnih pijač


Če ste ugotovili ali pa se vam le zdi, da bi bilo za vas in vaše bližnje dobro, da bi zmanjšali ali opustili pitje alkoholnih pijač, se o tem posvetujete s svojim zdravnikom ali usposobljeno medicinsko sestro. Skupaj naredite oceno, ali gre morda za tvegano pitje ali za odvisnost.


Na podlagi skupne ocene (vaše in strokovne) naredite načrt za eno od naslednjih možnosti:

  • zmanjšanje pitja alkoholnih pijač – primerno za osebe, ki pijejo na tvegan način;
  • opustitev alkoholnih pijač – najboljša odločitev za osebe, ki so odvisne od alkohola in primerna tudi za tiste, ki pijejo na tvegan način.

Alkoholne pijače lahko opustite tudi sami, brez strokovne pomoči, čeprav izkušnje kažejo, da je za večino tveganih pivcev in odvisnih priporočljiva strokovna pomoč in spodbuda v domačem okolju.