Do zdravstvenih storitev, zdravil in medicinskih pripomočkov zgolj z novo osebno izkaznico

Državljani, starejši od 12 let, lahko ob obisku zdravnika, lekarne, optika in ostalih izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev zdravil in medicinskih pripomočkov od aprila 2023 uporabijo le novo biometrično osebno izkaznico. Uporaba se uvaja postopoma, saj svoje informacijske rešitve prilagajajo tudi vsi izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov.

2 v 1

Kakovostne in zanesljive rešitve, ki omogočajo uporabo nove osebne izkaznice v sistemu kartice zdravstvenega zavarovanja od aprila letos dalje, smo na ZZZS razvili v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo in Ministrstvom za notranje zadeve. Državljanom z novo osebno izkaznico predstavlja  možnost uporabe zgolj enega dokumenta prednost, ob čemer zaradi fotografije na osebni izkaznici odpade tudi dodatno preverjanje identitete zavarovane osebe.

Kartica zdravstvenega zavarovanja

Kartica zdravstvenega zavarovanja ostaja v uporabi in postopek za uveljavljanje zdravstvenih storitev je z uporabo enega ali drugega dokumenta popolnoma enak. Z aprilom se bomo tako lahko sami odločili za uporabo le nove osebne izkaznice, kartice zdravstvenega zavarovanja ali pa obeh dokumentov. 

ZZZS nadaljuje z izdajanjem kartic zdravstvenega zavarovanja, saj osebna izkaznica ni obvezen dokument, in je tudi ne morejo pridobiti vse osebe, ki so vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje (npr. tujci). Prav tako osebna izkaznica, izdana otrokom do dopolnjenega 12 leta starosti, ni elektronska.

Postopno uvajanje

Zavarovanim osebam svetujemo, da veljavno kartico zdravstvenega zavarovanja zadržijo, dokler v naslednjih tednih vseh 2.000 izvajalcev zdravstvenih storitev in dobaviteljev medicinskih pripomočkov prilagodi svoje informacijske sisteme in tako omogoči uporabo osebne izkaznice tudi za uveljavljanje zdravstvenih storitev.

Nadaljnje sodelovanje

Sodelovanje s pristojnima ministrstvoma se nadaljuje in prizadevali si bomo za dodatne dopolnitve obeh sistemov (osebne izkaznice in kartice zdravstvenega zavarovanja), s čimer bi zagotovili tudi usklajeno izdajo obeh dokumentov, poenostavitve postopkov in prihranke sredstev. V dosedanjem sistemu izdamo letno povprečno približno 200.000 kartic zdravstvenega zavarovanja. Z uparitvijo evidenc lahko pričakujemo zmanjšanje količine izdanih kartic zdravstvenega zavarovanja.

 Več informacij: 
- letak
- zloženka o kartici zdravstvenega zavarovanja

Dodatne informacije: ZZZS Služba za poslovanje s karticami, 01 30 77 466, kzz_sluzba@zzzs.si