KRVNI SLADKOR

zdrava prehranaZvišan krvni sladkor in sladkorna bolezen povzročata številne bolezenske spremembe v telesu, še posebej pa je prizadeta žilna stena malih in velikih arterij (diabetična mikro in makro angiopatija) v procesu, ki ga imenujemo ateroskleroza. Ta bolezen prizadene arterije povsod po telesu, še zlasti pa organe, ki imajo najbogatejšo prekrvavitev: srce, možgani, ledvica, čutila, živci in drugi organi. V kolikor se zvišanemu krvnemu sladkorju pridružijo še motnje v presnovi maščob (zvišane krvne maščobe) so bolezenske spremembe še intenzivnejše. Sladkorno bolezen uvrščamo med dejavnike tveganja za nastanek najpomembnejših kroničnih nenalezljivih bolezni: srčnožilne (koronarne) bolezni, možganske žilne bolezni in periferne žilne bolezni.

Sladkor v krvi določamo na tešče. Pri zdravem človeku znaša normalna koncentracija sladkorja v krvi 6,1 mmol/l.

Bolnik s sladkorno boleznijo je do 5-krat bolj ogrožen za nastanek bolezni srca in ožilja kot bolnik brez sladkorne bolezni. 1/3 vseh bolezni srca in ožilja prizadene prav sladkorne bolnike. 3/4 sladkornih bolnikov umre zaradi bolezni srca in ožilja. Ženske s sladkorno boleznijo imajo 4-krat večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

Na nastanek motenj v presnovi krvnega sladkorja vplivajo predvsem dednost (sladkorna bolezen v družini), starost (nad 40 let), nezdrava prehrana, prekomerna telesna teža (debelost) in telesna nedejavnost.

Po podatkih iz leta 2012 je znašala med Slovenci, v starosti od 25 do 74 let, samoporočana prevalenca sladkorne bolezni 6,6 %. Mednarodna zveza za diabetes (IDF) pa po svoji metodologiji ocenjuje prevalenco sladkorne bolezni (znane in neodkrite) na 8,5 % pri Slovencih, v starosti od 20 do 79 let (IZZIVI v izboljševanju vedenjskega sloga in zdravja - desetletje CINDI raziskav v Sloveniji, NIJZ).

PRIPOROČILA ZA ZNIŽANJE ZVIŠANEGA KRVNEGA SLADKORJA

Sladkor v krvi določamo na tešče. Pri zdravem človeku znaša normalna koncentracija sladkorja v krvi 6,1 mmol/l. Glede na izmerjeno vrednost sladkorja v krvi ločimo tri možnosti:

  1. normalen krvni sladkor (na tešče je koncentracija sladkorja v krvi normalna),
  2. motena glikemija (na tešče je koncentracija sladkorja v krvi mejno zvišana na vrednost med 6,1 in 6,9 mmol/l),
  3. sladkorna bolezen (osebi smo dvakrat izmerili zvišano koncentracijo sladkorja v krvi v vrednosti 7,0 mmol/l ali več).

Osebe z zvišanim krvnim sladkorjem lahko učinkovito vplivajo na znižanje koncentracije sladkorja v krvi z normalno telesno težo, zdravim prehranjevanjem in telesno dejavnostjo. Na ta način boste bolezen preprečili ali odložili ter okrepili zdravje in telesno zmogljivost.

Kako si lahko pomagate sami:

  • s hujšanjem si pridobite normalno telesno težo,
  • jejte zdravo hrano s čim več zelenjave in sadja, veliko balastnih snovi, z manj kalorij, manj maščob, manj alkoholnih pijač in brez enostavnih sladkorjev (glejte poglavje Zdrava prehrana),
  • gibajte se redno, dovolj intenzivno in dovolj dolgo (vsaj 30 minut dnevno) (glejte poglavje Gibanje).

ZZZS in CINDI Slovenija priporočata:

Če imate zvišan krvni sladkor, spremenite svoj življenjski slog predvsem z zdravim prehranjevanjem in telesno dejavnostjo ter vzdržujte primerno telesno težo.