Krvni tlak

krvni tlakZvišan krvni tlak (arterijska hipertenzija) povzroča bolezenske spremembe žilne stene, ki jih imenujemo ateroskleroza. Ta bolezen prizadene arterije povsod po telesu, zlasti pa je pomembna za organe, ki imajo najbogatejšo prekrvavitev: srce, možgani, ledvici in drugi organi.

Po podatkih iz leta 2012 je 25,7 % Slovencev, v starosti od 25 do 74 let) imelo zvišan krvni tlak ((IZZIVI v izboljševanju vedenjskega sloga in zdravja - desetletje CINDI raziskav v Sloveniji, NIJZ).

Oseba z zvišanim krvnim tlakom je 3-krat do 4-krat bolj ogrožena za nastanek koronarne srčne bolezni in 7-krat bolj ogrožena za nastanek možganske kapi kot človek z normalnimi vrednostmi krvnega tlaka!

Ločimo več kategorij krvnega tlaka glede na izmerjeno vrednost (v mm Hg).

Krvni tlak (v mm Hg) sistolični diastolični
Optimalen< 120 < 80
Normalen< 130 < 85
Visoko normalen 130 – 139 85 – 89
Blaga arterijska hipertenzija 140 – 159 90 – 99
Zmerna arterijska hipertenzija 160 – 179 100 – 109
Huda arterijska hipertenzija > 180 > 110

Za diagnozo arterijske hipertenzije je potrebno krvni tlak izmeriti dvakrat zapored ob treh merjenjih.

Na trajno zvišanje krvnega tlaka vplivajo predvsem naslednji dejavniki: dednost (sorodniki z zvišanim krvnim tlakom), starost (po 45. letu se krvni tlak viša), moški spol, stres, nepravilna prehrana (več kot 1 čajna žlička soli na dan, več kot 1 enota alkohola na dan pri ženski oziroma več kot 2 enoti alkohola na dan pri moških), prekomerna telesna teža in telesna nedejavnost.

Izračun indeksa telesne mase

Udeležite se zdravstveno-vzgojnih delavnic »DEJAVNIKI TVEGANJA«, ki se izvajajo v vašem zdravstvenem domu!

priporočila za znižanje zvišanega krvnega tlaka »

ZZZS in CINDI Slovenija priporočata:

Če ste moški starejši od 35. let ali ženska starejša od 40. let si izmerite krvni tlak pri vašem zdravniku ali ga izmerite osebno, če imate za to ustrezni merilec. Če imate zvišan krvni tlak, spremenite svoj življenjski slog predvsem z zdravim prehranjevanjem in telesno dejavnostjo, prenehajte s kajenjem in uživanjem alkoholnih pijač. V kolikor imate predpisana zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, jih morate redno in stalno jemati.