Preventivno zdravstveno varstvo odraslih

zdrava prehranaOdraslim osebam zagotavlja obvezno zdravstveno zavarovanje preventivne preglede za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni vsakih 5 let ob rednem obisku osebnega zdravnika, zdravstveno bolj ogroženim odraslim osebam pa tudi zdravstvenovzgojne programe za zdravo hujšanje, opuščanje kajenja, zdravo prehrano, telesno aktivnost in zmanjšanje prekomernega pitja alkohola.

V okviru nacionalnega preventivnega programa za srčno-žilne in druge kronične bolezni odraslih se na ravni osnovnega zdravstvenega varstva izvaja:

  • ocenjevanje ogroženosti oseb za srčno-žilnimi boleznimi in prepoznavanje ogroženih na podlagi na dom poslanega, izpolnjenega in osebnemu zdravniku vrnjenega vprašalnika ter preventivnega zdravniškega pregleda, ki naj bi se ponovil vsakih 5 let za ženske od 40. do 70. leta in moške od 35. do 65. leta starosti;
  • strokovno pomoč posamezniku za spremembo življenjskega sloga s pomočjo zdravstvenovzgojnih programov za tiste odrasle, ki se jim ob pregledu ugotovi tveganje za nastanek srčno-žilnih in drugih kroničnih bolezni.

Zavedajte se, da je potrebno dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni sistematično odkrivati in preprečevati najkasneje v starosti 40 let (ženske) oziroma 35 let (moški).

Med najpomembnejše kronične nenalezljive bolezni uvrščamo bolezni srca in ožilja, rak, sladkorno bolezen in kronične pljučne bolezni. Tako kot v svetu so tudi v Sloveniji kronične nenalezljive bolezni najpogostejši vzrok smrti in prezgodnje umrljivosti: bolezni obtočil (med najpogostejše sodijo srčni infarkt, možganska kap, odpoved srca in drugo) ter neoplazme (rak prebavil, prostate, dojke in pljuč), ki so bile v letu 2016 vzrok 71,4 % vseh smrti. Sledijo poškodbe, zastrupitve in drugi zunanji vzroki ter bolezni dihal in prebavil (Zdravstveni statistični letopis Slovenije 2016, NIJZ).

Večje tveganje za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni pri posamezniku lahko ugotovimo na podlagi prisotnosti tako imenovanih dejavnikov tveganja. Po podatkih iz leta 2012 ima 54% odraslih Slovencev prekomerno telesno težo, 40% je telesno premalo dejavnih, 26% Slovencev pogosto ali vsak dan občuti stres, 25,7% Slovencev ima zvišan krvni tlak, 10% Slovencev čezmerno pije alkohol in 23% Slovencev je kadilcev ( Zdravstveno statistični letopis 2016, NIJZ in IZZIVI v izboljševanju vedenjskega sloga in zdravja - desetletje CINDI raziskav v Sloveniji, NIJZ).

Da bi zmanjšali vpliv dejavnikov tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni priporočamo, da:

  • ne kadite,
  • ohranjate normalno telesno težo,
  • se zdravo prehranjujete,
  • omejite pitje alkoholnih pijač,
  • se izogibate stresu,
  • se redno, dovolj intenzivno in dovolj dolgo (30 minut dnevno) gibljete.

Udeležite se zdravstveno-vzgojnih delavnic, ki se izvajajo v vašem zdravstvenem domu, kjer boste dobili dodatne informacije o varovanju zdravja in dejavnikih tveganja ter boste imeli možnost izmeriti vašo telesno kondicijo s pomočjo testa hoje na 2 kilometra!

ZZZS in CINDI Slovenija priporočata:

Odzivajte se na vprašalnike, ki vam jih bo praviloma vsako 5. leto po pošti poslal vaš osebni zdravnik, odzovite se povabilu na preventivni zdravniški pregled in se po potrebi aktivno vključite v zdravstveno-vzgojne programe, ki jih izvajajo pooblaščeni zdravstveni domovi po vsej Sloveniji.

preventivni zdravniški pregled

ZZZS in CINDI Slovenija priporočata:

Z zdravim življenjskim slogom bolezen preprečite ali odložite, vzdržujete zdravje in dobro telesno pripravljenost!

telovadba