Telesna teža

telovadba Zaradi prekomerne telesne teže in debelosti obstaja veliko večja možnost za pojav dejavnikov tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (zvišan krvni tlak, zvišan krvni sladkor, zvišane krvne maščobe) ter nastanek in razvoj bolezni same (bolezni srca in ožilja, nastanek raka na dojkah in debelem črevesju, bolezni dihal, bolezni gibalnega aparata).

Po podatkih iz leta 2016 ima več kot dve tretjini (70%) odraslih prebivalcev Slovenije v starosti 55-74 let prekomerno telesno težo (Kako skrbimo za zdravje?; 2018, NIJZ)

Zavedati se moramo, da telesna teža z leti narašča, če ne ukrepamo. Zato nadzirajmo telesno težo vse življenje in ustrezno ukrepajmo.

Najboljši in najbolj preprost način hujšanja je hujšanje z zvečanjem telesne dejavnosti (gibanjem) in zdravim prehranjevanjem (zmanjšanjem količin maščob in sladkorjev v prehrani).

IZRAČUNAJTE IN OCENITE PRIMERNOST
VAŠEGA INDEKSA TELESNE MASE ZDAJ!

Indeks telesne mase izračunate tako, da najprej vtipkate podatek o vaši telesni teži in telesni višini in nato pritisnete tipko “izračunaj”, in izvedeli boste za vaš indeks telesne mase in oceno njegove primernosti za vaše zdravje.

naprej »

ZZZS in CINDI Slovenija priporočata:

Redno preverjajte ustreznost vaše telesne teže in v primeru prekomerne ali prenizke telesne teže ukrepajte. Preverite ustreznost vaše telesne teže zdaj.