3. marec 2020
Prim. mag. Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila pri ZZZS prejel priznanje Združenja za redke bolezni Slovenije


V okviru nacionalne konference ob dnevu redkih bolezni v organizaciji Združenja za redke bolezni Slovenije ter Ministrstva za zdravje, je Združenje za redke bolezni med drugimi podelilo posebno priznanje prim. mag. Juriju Fürstu, dr. med., spec., vodji oddelka za zdravila pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Prim. mag. Jurij Furst je priznanje prejel za dolgoletno odgovorno, strokovno in sočutno delovanje pri uspešnem uvajanju zdravil za redke bolezni v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS) zagotavlja pacientom visoko dostopnost do novih zdravil. Zaradi uvajanja novih zdravil za redke bolezni so se izdatki za zdravila za redke bolezni v zadnjih 5 letih povečali za več kot trikrat na okoli 21 milijonov evrov letno. Da bi lahko ZZZS v okviru omejenih javnih sredstev uvajal nova zdravila, izvaja ZZZS številne ukrepe, med drugim tudi pogajanja s farmacevtskimi družbami za novo razvrščena zdravilo ter za že razvrščena zdravila. Poleg tega si ZZZS stalno prizadeva tudi za večjo uporabo generičnih in biološko podobnih zdravil. Z omenjenimi prizadevanji omogočamo pacientom redno vpeljavo novih zdravil, med njimi tudi »zdravil sirot« za zdravljenje redkih bolezni. Pri vseh teh aktivnosti je ključna vloga prim. mag. Jurija Fürsta, dr. med., spec., ki kot vodja oddelka za zdravila pri ZZZS vodi in koordinira navedene aktivnosti ter tako zagotavlja, da Slovenija ohranja stik s sodobno medicino tudi na področju zdravljenja z zdravili.

Slika 1. Prim. mag. Juriju Fürstu, dr. med., spec. je priznanje ob dnevu redkih bolezni podelil prof. Jože Faganel, predsednik Združenja za redke bolezni.

20200303_095129.jpg20200303_095213.jpg