Menjava strežniškega digitalnega potrdila v sistemu ON-LINE in prehod na višji varnostni nivo   

Zaradi preteka veljavnosti moramo na vstopni točki sistema on-line na ZZZS zamenjati strežniško digitalno potrdilo. Izdajatelj novega potrdila je GeoTrust RSA CA 2018, ki je praviloma že nameščen na operacijskih sistemih Windows in poseg na računalnikih pri izvajalcih zdravstvenih storitev ni potreben. 

Istočasno bomo zaradi večje varnosti ukinili podporo za protokola TLS v1.0 in TLS v1.1. Podprt bo le še TLS v1.2 z ustreznimi šifrirnimi algoritmi. Zaradi te spremembe ne bo več mogoč dostop iz delovnih postaj z operacijskim sistemom Windows XP. Najnižji podprt operacijski sistem bo Windows 7 SP1. Priporočamo uporabo vsaj Windows 10.

Do težav pri dostopu do sistema on-line bi lahko prišlo v primeru uporabe zastarele verzije programske knjižnice IHIS2, ki je vključena v zdravstvene aplikacije. Proizvajalce zdravstvenih aplikacij smo o tem obvestili v decembru 2022. 

Navedene spremembe bodo v sistemu ON-LINE uvedene v sredo 1. februarja 2023 zvečer. 

V primeru težav pri dostopu se obrnite na proizvajalca vaše zdravstvene aplikacije. Do rešitve morebitne težave pa postopajte po navodilih ZZZS za primer nedelovanja sistema ON-LINE.