Uvedba nove generacije kartic zdravstvenega zavarovanja in profesionalnih kartic

Izvajalce zdravstvenih storitev in dobavitelje medicinskih pripomočkov obveščamo o novi verziji programske opreme in podpore za delovanje v operacijskih sistemih Windows zaradi uvedbe nove generacije kartic zdravstvenega zavarovanja in profesionalnih kartic, ki smo jo začeli izdajati v mesecu decembru 2021. Nekateri izvajalci zdravstvenih storitev in dobavitelji medicinskih pripomočkov še niso namestili ustrezne programske opreme, zato uporaba novih kartic pri njih ne bo mogoča, zato jih pozivamo, da si namestijo medprogramje za delo s kartico na tej povezavi.

Nove kartice zagotavljajo vse obstoječe funkcionalnosti na hitrejšem in sodobnejšem čipu, sčasoma pa bodo uvedene tudi novosti, kot sta na primer brezstični vmesnik in podpora za eliptične algoritme. Za podporo novih kartic v obstoječih sistemih in na obstoječih funkcionalnostih so potrebne določene prilagoditve sistema. Delovanje nove verzije programske opreme je podprto za vse operacijske sisteme Windows, vključno z verzijo 8.1 in višje, za katere tudi Microsoft zagotavlja podporo. Priporočamo, da vaš operacijski sistem Windows nadgradite, v kolikor uporabljate verzijo operacijskega sistema Windows, ki je nižja od verzije 8.1. Medprogramje za delo s kartico najdete na povezavi  https://www.zzzs.si/?id=126&detail=A48C0C0C05D94514C1257D79002AB76D.

Programske knjižnice so integrirane v programske rešitve, ki jih za izvajalce zdravstvenih storitev in dobavitelje medicinskih pripomočkov zagotavljajo programske hiše. Če kljub temu potrebujete programske knjižnice (IHIS2), nam to sporočite na elektronski naslov andrej.rihtarsic@zzzs.si. Za morebitna dodatna pojasnila, povezana z dopolnitvami programskih knjižnic, in medprogramjem se lahko obrnete na Andreja Rihtaršiča, na elektronski naslov andrej.rihtarsic@zzzs.si.

Vse obstoječe kartice bodo še naprej delovale nemoteno. Delo bo mogoče z vsemi obstoječimi čitalniki kartic.