ZZZS Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije Iskanje: Slo Eng
  www.zzzs.si   Spremembe list zdravil in živil, seznama A in B ter najvišjih priznanih vrednosti
 
Elektronska Gradiva

 
Podlage za objavo in posodobitev
    Hide details for [<span style='color: #008040; font-weight: bold;'>Druge</span>]Druge
    Razvrstitev zdravilPojasnila k omejitvam predpisovanja zdravil v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja za zavarovance

Nekatera nova zdravila imajo ob bistveno višji ceni glede na že poznana zdravila le omejene terapevtske prednosti. Ker jih kljub temu želimo omogočiti vsem bolnikom, ki jih neobhodno potrebujejo, je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: Zavod) uvedel omejitve predpisovanja. To pomeni, da jih je mogoče predpisati v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, torej na zeleni recept, le v določenih primerih. Vsi zdravniki, ki priporočajo ali predpisujejo zdravila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, torej tako specialisti kliničnih strok kot zdravniki splošne/družinske medicine, so dolžni te omejitve upoštevati.

Omejitve so raznovrstne. Nekatera zdravila smejo uvajati le specialisti določenih strok. Druga sme zdravnik predpisati le v primeru, ko ima zdravilo izbire neželene učinke, tretja so namenjena le otrokom. Zdravnik mora zavarovano osebo posebej opozoriti na morebitna doplačila oziroma na to, da zdravila ni mogoče predpisati na zeleni recept. Če zdravnik ne predpisuje zdravil v skladu z omejitvami predpisovanja, je zanje finančno odgovoren. Na primeru nekaterih zdravil Vam želimo omejitve obrazložiti, da boste bolje razumeli ravnanje vašega zdravnika ob predpisu zdravila z omejitvijo predpisovanja.

Klopidogrel (zaščiteno ime: Plavix, Zyllt in druge generične paralele) lahko v določenih primerih nadomešča acetilsalicilno kislino (zaščiteno ime: Andol, Aspirin, Cardiopirin), včasih pa je smiselno obe zdravili jemati sočasno. Ker je acetilsalicilna kislina eno najpogosteje predpisanih zdravil, bi preširoko nadomeščanje s klopidogrelom povzročilo izjemno visoke izdatke. Predpisovanje je omejeno le na bolnike z vstavljeno žilno opornico in v določenih primerih po prebolelem miokardnem infarktu. V teh primerih je potrebno sočasno jemanje z acetilsalicilno kislino, vendar le za določeno obdobje. Bolnikom, ki bi želeli na osnovi priporočila specialista obe zdravili prejemati dlje, sme zdravnik predpisati klopidogrel le na beli, samoplačniški recept.

Zdravila za zdravljenje visokih vrednosti holesterola: atorvastatin (Atoris, Sortis, Tulip), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Artein, Holetar), rosuvastatin (Crestor), simvastatin (Simvastatin Lek, Simvastatin Arrow, Sinvacor, Vasilip) sme zdravnik predpisati na zeleni recept le bolniku, ki presega določeno raven ogroženosti za miokardni infarkt. Zdravnik določi raven ogroženosti na osnovi pregleda in preiskav. Z omejitvijo Zavod za zdravstveno zavarovanje omogoča zdravilo le tistim zavarovancem, ki presegajo določen nivo ogroženosti (preko 20 % v desetih letih) glede na mednarodne tabele. Vsem ostalim, ki želijo doseči nižje vrednosti holesterola z zdravili, lahko osebni zdravnik ali napotni specialist predpišeta zdravila le na beli, samoplačniški recept.

Antibiotiki Tudi nekateri antibiotiki imajo omejitev predpisovanja. Zdravnik jih sme predpisati le pri določenih okužbah.

Počitnice Na zeleni recept je za čas potovanja oziroma odsotnosti od doma mogoče predpisati le zdravila, ki jih zavarovana oseba potrebuje za zdravljenje svojih kroničnih bolezni. Če se na dopustu pojavi nova zdravstvena težava, se je potrebno obrniti na tamkajšnjo zdravstveno službo. Vnaprej pa ni mogoče predpisati antibiotikov ali drugih zdravil, ki jih priporočajo za preprečevanje ali zdravljenje bolezni, ki se lahko pojavijo na potovanju. Zavod omogoča enostavno pridobitev zdravstvenega zavarovanja za tujino.

Izguba recepta oziroma zdravil, kraja zdravil, doma pozabljena zdravila V navedenih in drugih, podobnih primerih Zavod ne zagotavlja kritja za nadomestna zdravila, zato zdravnik ne sme predpisati novih zdravil v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zdravnik sme v navedenih primerih predpisati nova zdravila le na beli, samoplačniški recept.

Vse navedene in ostale omejitve predpisovanja so objavljene na spletnih straneh Zavoda, v seznamu razvrščenih zdravil na liste. Zdravila so razvrščena po abecedi zaščitenih imen. Za vse, kar vas še zanima, nam lahko v rubriki Vprašajte nas zastavite vprašanje s področja zdravil, lahko pa nas tudi pokličete. Naše telefonske številke: (01) 30 77 230 (Prim. mag. Jurij Fürst, dr. med.), (01) 30 77 588 (Rozeta Hafner, mag. farm.), (01) 30 77 447 (Vita Samaluk, mag. farm.), (01) 30 77 317 (Alenka Marič Cevzar, univ. dipl. inž.), (01) 30 77 524 (Ksenija Oman, mag. farm.), (01) 30 77 572 (Majda Povše, mag. farm.) in (01) 30 77 591 (Jure Mikolič, mag.farm.).

Prim. mag. Jurij Fürst, dr. med.
Vodja oddelka za zdravilaDomov Centralna baza zdravil Dobavitelji medicinskih pripomočkov Čakalne dobe in ordinacijski časi Mednarodno zdravstveno zavarovanje in naročanje evropske kartice zdravstvenega zavarovanja
Elektronska gradiva ZZZS Javna naročila ZZZS Zaposlitve Povezave na sorodne strani Informacije o delovanju ON-LINE ZZ Prijava suma goljufij Za svoje zdravje
 
©2008 ZZZS Vse pravice pridržane